Узбудљива сага КУД-а „Младост 1947“: Путовање кроз културолошки бисер Суботице

Представљамо вам причу о КУД-у „Младост 1947“, драгуљу суботичке културне сцене, чији корени сежу дубоко у прошлост, 75 година уназад. Ово друштво, са својом богатом традицијом, преко 30.000 чланова и разноврсним секцијама, представља не само културну институцију већ и срце локалне заједнице.

Све је почело давне 1947. године, када је ентузијастични колектив ОКУД „Младост“ основан у Суботици. Од самог оснивања, развијане су различите секције унутар КУД-а, стварајући богату мрежу уметничких израза. На иницијативу младих чланова друштва је 1961. године формиран фестивал „ОМЛАДИНА“ револуционарна платформа која је младим талентима пружила прилику да заблистају широм тадашње Југославије. Фестивал је постао незаобилазно место за афирмацију младих композитора, певача, музичара, текстописаца и аранжера.

Централна тачка КУД-а Младост одувек је био фолклорни ансамбл, који се од самог оснивања истакао као најуспешнији и најмасовнији у региону. Поред тога, 1974. године формиран је први дечији фолклорни ансамбл у Војводини, отварајући врата младим талентима и пружајући им могућност да се развијају и изразе кроз традиционалне плесове. Па су тако формиране следеће секције:

  • Дечији ансамбли, подељени по узрасту, почетна, I, II и III дечија
  • Предизвођачки ансамбл, деца до 15-16 година, на корак да заблистају пуним сјајем
  • Извођачки ансамбл – млади и не тако млади, али пре свега искусни играчи који су овладали свим кореографијама и спремни су у сваком моменту да изведу целовечерњи програм.
  • Секција ветерана ради скоро пуних 20 година и чине је бивши чланови извођачког ансамбла.
  • Рекреативна група коју чине одрасли људи, који нису раније играли фолклор, али имају жељу, вољу и љубав за игром, подељена у две групе почетна и напредна.

Све наведене секције пример су како КУД „Младост 1947“ негује континуитет и инклузивност у свом раду, пружајући шансу свима који деле љубав према фолклорном наслеђу. Кроз године марљивог рада и преданости, ОКУД „Младост“ постао је познат не само у Суботици већ и широм света. Наступи на важним манифестацијама и фестивалима донели су бројна признања и плакете, укључујући и престижна прва места на европским и светским такмичењима:

  • прво место на европском фестивалу фолклора у Белгији (1972. г),
  • прво место на светском фестивалу ИНЕРТИЕ у Енглеској (1982. г),
  • прво место на интернационалном фестивалу фолклора у Белорусији (2013. г),
  • прво место на регионалном фестивалу фолклора у Босни и Херцеговини (2019. г)

Путовања широм Европе, Азије и Африке сведоче о богатству и лепоти културног наслеђа које представљају. Наступајући на различитим сценама, КУД „Младост“ оставио је неизбрисив траг и освојио срца публике широм света.

Фундус друштва обухвата импресивних око 1000 комплета народних ношњи, док народни оркестар, који функционише у склопу друштва, доприноси разноврсности и богатству наступа на сцени. Овом синергијом, друштво је у могућности да у потпуности представи традицију и обичаје народа чије игре изводи. Укупан број кореографија прелази број од 40 покривајући при том цео регион од Вардара до Триглава, а посебан акценат је на неговању културног стваралаштва Војводине и Србије. Велики допринос томе даје учешће многих реномираних аутора кореографија попут Олге Сковран, Драгомира Вуковића, Бранка Марковића, Милорада Лонића, Сулејмана Муратовића, Агате Жиц, Слободанке Рац, Владислава Бабијановићa и наравно Наталије Марковић, дугогодишњег уметничког руководиоца фолклорног ансамбла, као и многих других.

Данас, КУД „Младост1947“, као вредан чувар културне баштине и симбол заједништва, наставља да инспирише и одушевљава својом преданошћу, страшћу и љубављу према уметности и традицији. Њихова прича није само путовање кроз време, већ и ода животу и заједништву, остављајући неизбрисив траг у срцима генерација које су имале привилегију да буду део ове непоновљиве авантуре. Ово друштво је живи споменик заједничком раду, страсти и љубави према култури. Њихове изведбе су више од само уметности – оне су прича о заједници, јединству и поносу.

Док корачамо у будућност, КУД „Младост 1947“ остаје чврсто укорењено у својим традицијама, али отворено за нове идеје и изазове. Њихова прича наставља да се пише, обогаћујући душе и срца свих оних који долазе у додир са њиховим наслеђем.

КУД „Младост 1947“ – где се традиција сусреће са будућношћу, где се срце народног стваралаштва претвара у уметничко чудо, где се чува и слави оно што нас чини јединственим.