A KME Mladost 1947 izgalmas saga: Utazás Szabadka kulturális gyöngyszemében

A szabadkai kulturális színtér gyöngyszeme, a KME Mladost 1947 történetét mutatjuk be, melynek gyökerei mélyen a múltba nyúlnak vissza, 75 évvel ezelőtt. Ez a társaság gazdag hagyományaival, több mint 30 000 tagjával és különböző tagozataival nemcsak kulturális intézmény, hanem a helyi közösség szíve is.

Az egész 1947-ben kezdődött, amikor Szabadkán megalakult az IKME Mladost lelkes kollektíva. Megalakulása óta a KME-on belül különböző szekciókat fejlesztettek ki, amelyek a művészi kifejezések gazdag hálózatát hozták létre. A társaság fiatal tagjainak kezdeményezésére 1961-ben megalakult az „OMLADINA” fesztivál, egy forradalmi platform, amely akkoriban Jugoszlávia-szerte lehetőséget adott a fiatal tehetségeknek, hogy feltűnjenek. A fesztivál a fiatal zeneszerzők, énekesek, zenészek, dalszerzők és hangszerelők megnyilvánulásának nélkülözhetetlen helyszínévé vált.

A Mladost központi pontja mindig is egy folklóregyüttes volt, amely megalakulása óta a régió legsikeresebb és legmasszívabb tagja. Emellett 1974-ben megalakult Vajdaság első gyermekfolklóregyüttese, amely megnyitotta a kaput a fiatal tehetségek előtt, és lehetőséget ad számukra a hagyományos táncokon keresztüli fejlődésre, önkifejezésre. Így a következő szekciók jöttek létre:

  • Gyermekegyüttesek, korosztály szerint, kezdő, I, II és III gyermek csoport
  • Előadás előtti együttes, gyerekek 15-16 éves korig, a ragyogás határán
  • Fellépő együttes – fiatalok és nem olyan fiatalok, de mindenekelőtt tapasztalt játékosok, akik minden koreográfiát elsajátítottak, és bármikor készek az egész esti műsor előadására.
  • A veterán szekció közel 20 éve működik, és a fellépő együttes egykori tagjai alkotják.
  • Rekreációs csoport olyan felnőttekből, akik még nem játszottak folklórral, de van kedvük, akaratuk és szeretetük a néptánchoz, két csoportra osztva: kezdő és haladó.

Az összes említett szakasz példája annak, hogy a KME Mladost 1947 hogyan mozdítja elő a folytonosságot és az inkluzivitást munkája során, lehetőséget kínálva mindenkinek, aki osztozik a folklórörökség iránti szeretetben. Több éves kemény munkával és odaadással a „Mladost” nemcsak Szabadkán vált ismertté, hanem az egész világon. A fontos eseményeken és fesztiválokon való fellépések számos díjat és plakettet hoztak, köztük rangos első helyezéseket európai és világversenyeken:

  • első helyezés a belgiumi európai folklórfesztiválon (1972),
  • első helyezés az angliai INERTIE világfesztiválon (1982),
  • első helyezés a fehéroroszországi nemzetközi folklórfesztiválon (2013),
  • első helyezés a regionális folklórfesztiválon Bosznia-Hercegovinában (2019)

Az Európán, Ázsián és Afrikán átívelő utazások tanúskodnak az általuk képviselt kulturális örökség gazdagságáról és szépségéről. A különböző színpadokon fellépő „Mladost” kitörölhetetlen nyomot hagyott, és elnyerte a közönség szívét szerte a világon.

Az egyesület alapjában impozáns 1000 szett népviselet található, a társulat részeként működő népzenekar pedig hozzájárul a színpadi előadások sokszínűségéhez és gazdagságához. Ennek a szinergiának köszönhetően a társulat teljes körűen be tudja mutatni azoknak az embereknek a hagyományait és szokásait, akiknek táncait előadja. A koreográfiák összlétszáma meghaladja a 40 darabot, Vardartól Triglavig az egész régiót lefedve, kiemelt hangsúlyt kap Vajdaság és Szerbia kulturális kreativitásának ápolása. Számos neves koreográfus közreműködésével, mint Olga Skovran, Dragomir Vuković, Branko Marković, Milorad Lonić, Sulejman Muratović, Agata Žic, Slobodanka Rac, Vladislav Babijanović és
természetesen Natalija Marković, a folklór sokéves művészeti vezetője, mint sok más, nagyban hozzájárul ehhez.

Ma a „Mladost 1947“, mint a kulturális örökség értékes őrzője és a közösség szimbóluma, továbbra is inspirál és örömet okoz a művészet és a hagyományok iránti elkötelezettségével, szenvedélyével és szeretetével. Történetük nemcsak egy utazás az időben, hanem egy óda is az élethez és a közösséghez, kitörölhetetlen nyomot hagyva azoknak a nemzedékeknek a szívében, akik abban a kiváltságban részesültek, hogy részesei lehetnek ennek az egyedülálló kalandnak.

Ez a társadalom élő emlékműve a közös munkának, a kultúra iránti szenvedélynek és szeretetnek. Előadásaik több, mint egyszerű művészet – a közösség, az egység és a büszkeség története. Ahogy a jövőbe lépünk, a „Mladost“ továbbra is szilárdan gyökerezik hagyományaiban, de nyitott az új ötletekre és kihívásokra. Történetük írása tovább folytatódik, gazdagítva mindazok lelkét és szívét, akik kapcsolatba kerülnek örökségükkel.

„Mladost 1947“ – ahol a hagyomány találkozik a jövővel, ahol a nemzeti kreativitás szíve művészi csodává változik, ahol megőrzik és ünneplik azt, ami egyedivé tesz bennünket.