Прве фестивалске вечери, фолклорци „Младости“ су се представили Буњевачким, а друге вечери веселим Бачким-Шокачким играма.

У конкуренцији од 15 културно-уметничких друштава, омладински ансамбл ОКУД „Младост“ је једногласном одлуком жирија освојио Златног Дучића као најбољи ансамбл, док је народни оркестар освојио Златног Дучића у конкуренцији оркестара, као и „Grand Prix“ за неговање и очување изворног стваралаштва, традиције и културе.

Жири је образложио своју одлуку – доследно неговање традиције и културе свога краја, оригиналне, добро очуване и презентоване ношње, уиграност, држање, сценски наступ, сценска шминка, двогласно певање, добра комуникација између играчког ансамбла и оркестра, енергичност и општи утисак. У свим категоријама које је жири оцењивао, фолклорци „Младости“ су освојили највећи број поена.

Поред тога, обе вечери је одржан дефиле кроз прелепо Требиње, а момци и девојке су у буњевачким и шокачким ношњама одушевили хиљаде Требињчана и многобројне туристе. Наши играчи су се безброј пута фотографисали са пролазницима и посетиоцима. Оркестар је својом музиком одушевио све присутне, са нама је певало цело Требиње. После фестивала, оркестар и играчи су славили до дубоко у ноћ, уз песму и игру. Добра атмосфера у ансамблу, напоран, стручан и доследан рад, доносе и добре резултате – истиче Светлана Цаушевић, директорка ОКУД „Младост“.

За овакав успех заслужни су сви играчи и музичари, костимографкиња Јелена Пеић Саџак, уметнички руководилац фолклорног ансамбла Дијана Сарић – Сека и шеф народног оркестра Балаж Шипош – Бата.

Фотографије: Дејан Тиквицки

Categories: